Vet du att du har en ”andra hjärna”? Och hur viktig den är?

Forskning om tarmfloran visar att den har en lång rad funktioner och kan nästan betraktas som en självständig hjärna, den ”andra hjärnan”, som analyserar hur kroppen mår och vilka behov den har. Det går fler signaler från tarmen till hjärnan än tvärt om, då inser man hur viktigt det är att vi tar hand om vårt matsmältningssystem och lär oss vad som stöttar alla bra processer vi behöver för att må riktigt bra.

Den fysiska och kemiska kopplingen mellan tarmen och hjärnan kallas gut-brain axis. Vagusnerven är en av de största nerverna som kopplar ihop din tarm och hjärnan och skickar signaler i båda riktningarna. De goda bakterierna i tarmfloran utgör ett försvarssystem, immunförsvaret, mot andra ämnen och har stor betydelse för förmågan att hålla sjukdomar borta. Det är få saker som är lika viktigt som en stark tarmflora.

En viktig insikt är att det vi vanligtvis äter (ris, pasta, potatis, bröd) omvandlas redan i tunntarmen till socker och vi får ett blodsockerpåslag som i längden inte är bra för kroppen och våra organ. Kroppen behöver grönsakernas fibrer för att kunna transporteras hela vägen ner till grovtarmen där glukosen kan frigöras och omvandlas av de goda bakterierna till energi som bara har positiv inverkan på oss och inte höjer blodsockret.

Med andra ord behöver vi äta mer grönsaker och skippa Livsmedelsverkets förlegade tallriksmodell för evigt. (40% stärkelserika kolhydrater(potatis, bröd, ris m m), 40% fibrer(grönsaker), 20% protein.

I denna modell är inte ens det viktiga fettet med, det är av stor vikt för att kunna tillgodogöra sig vitaminer och mineraler. Med andra ord, öka andelen grönsaker, protein och fett. Minska eller ta bort ris, pasta och bröd och ta hjälp av knepen nedan. Potatisen är riktigt bra om du låter den kallna efter tillagning.

Tre bra knep att ta till för att minska glukosbelastningen för din kropp.

  1. Efter du har kokat potatis eller andra rotfrukter så låter du dem svalna. När potatis kokas förvandlas den fantastiska resistenta stärkelsen till socker men den återbildas när de svalnar. Resistent stärkelse är något av de nyttigaste du kan få i dig då 100% når hela vägen till grovtarmen och är en av de bästa källorna till framställning av tarmtätande och inflammationssänkande korta fettsyror.
  2. Ändra ordningen på hur du äter de olika grupperna av mat. Ät grönsakerna först, sedan proteinet och därefter pastan, riset eller brödet (om du måste ha med det på tallriken).
    När vi äter de fiberrika grönsakerna först hjälper fibrerna till att minska hur mycket glukos vi kan ta upp från stärkelse och socker.
  3. Tillsätt mer bra fetter, det sänker upptagningshastigheten och belastningen på kroppen. Ringla olivolja på salladen, stek i smör och kokosolja.

Med en lägre glukosbelastning och därmed insulinpåslag efter en måltid så får vi stabilare energinivå, bättre humör, minskat sockersug och mindre hunger vid nästa måltid och en friskare kropp och knopp.

Vill du läsa, gå till sidan Nutrition, där finns också mer tips om var du hittar fördjupande information i ämnet.
Har du några frågor så kontakta mig gärna via info@redesignyourreality.se.

Ser fram emot att höra från dig!