Hur mår du egentligen? Är du i övergångsåldern, klimakteriet eller bara stressad? Och vad kan du göra åt det?

Under sommaren har SvD haft en intressant serie som handlat om övergångsåldern och klimakteriet. Flera forskare, läkare och träningsexperter har uttalat sig och beskrivit vad som händer och varför.  Kunskapen och intresset har verkligen ökat de senaste åren. Framför allt så har den kunskap som finns om klimakteriet, hormonell obalans och hur man kan behandla börjat komma ut till vanliga människor. Flera poddar, bloggar och böcker har fått stor spridning bl a genom ”Stark genom klimakteriet”, ”Klimakteriepodden” m fl.

Det viktigaste för alla är att läsa på ordentligt innan man träffar en gynekolog eller läkare. Och att inte ge sig förrän man blivit hjälpt och det känns någorlunda bra. Det finns tyvärr många exempel på att de inte vet speciellt mycket om klimakteriet, övergångsåldern och problem kopplade till detta. Kanske inte så konstigt när det nästan inte ingår i deras utbildning vilket är helt otroligt fortfarande 2022!

Jag själv fick information och kunskap genom några fantastiska finska vänner för ett antal år sedan. De gav mig tips om en riktigt bra kvinnlig gynekolog, Hilde Löfqvist, som jag sedan gick till tills hon slutade ta emot patienter. Hon var fantastisk att prata med, lyssnade på allt jag hade att berätta om hur jag mådde, kände mig och vad som hade förändrats och sedan sa hon lugnt, ”det här tror jag vi ska kunna ordna till”.

Sedan dess har jag tagit både bioidentiskt östrogen och progesteron och det har underlättat mitt liv betydligt på alla plan. Jag önskar verkligen att alla fick en Hilde att gå till när det är dags att prata övergångsålder och klimakteriet. Som tur är finns det fler som är kunniga och öppna för olika lösningar men det finns också de som har noll förståelse och är rent negativt inställda till behandling mha bioidentiska hormoner. Men du ska inte ge dig, du har rätt att må bra!

Det är självklart inte så enkelt som att bara börja ta hormoner så är allt bra. Som vanligt är det ett komplext samspel av näringen du får i dig, din mentala status, hur du hanterar stress, din träning och ditt sociala liv som ger den totala bilden av ditt välmående. Och det är ännu viktigare i övergångsåldern och klimakteriet.

Klimakteriet blir ofta lite av en milstolpe – allt kommer i kapp på något sätt och många upplever att alla förändringar kommer samtidigt, vilket kan upplevas väldigt stressande. Ofta kan det vara andra stora händelser som sker under samma period. Det kan vara skilsmässa, en förälders bortgång, flytt, byte av jobb, barnen flyttar ut etc. Helt plötsligt behöver man se över hela livet, vad mår jag bra av, vad vill/behöver jag skära ner på, vilka vill jag umgås med, mat- och träningsvanor m m. Helt enkelt prioritera det som ger energi och ta bort det som tar energi.

Allt påverkar ju vår kropp och vårt sinne men om vi för en stund ska fokusera på träningen så är det solklart att styrketräning ska ha sin plats hos alla människor, men  speciellt viktigt i övergångsålder och klimakteriet. När vi inte längre har fysiskt krävande arbeten behöver vi belasta kroppens, leder, muskler, ligament m m för att behålla styrka, stabilitet och undvika benskörhet.

Det är också viktigt att anpassa träningsprogrammet, dos och belastning, beroende på vem du är. Det fungerar oftast inte att träna samma program som 40-60 åring och äldre som är menat till en yngre fertil person.

Med anpassad träning blir det också mycket roligare, du ska få energi och en glad kick av ett träningspass. Inte känna dig sliten och hängig. Då är det dags att förändra och göra om.

Jag har själv upplevt att det är så mycket roligare om jag tränar för något speciellt ändamål. Under de senaste åren har jag haft fokus på lite olika saker. Runt 2016-17 hade jag häst och tränade dressyr och hoppning och ville bli starkare i bålen och få bättre balans och koordination, då var det fokus på den typen av styrka. 2018 anmälde jag mig till en utmaning, ett välgörenhetsprojekt där det innebar att springa eller vandra på savannen i Tanzania 1,5-2,5 mil/dag i fem dagar. Då blev det mer uthållighet och stryketräningsmässigt var det fokus på löpstyrka, löpteknik och stärka rygg, bål och ben.

Även om du inte har så specifika mål så är det ändå viktigt att tänka på att variera och göra olika saker. Det finns inget som gör att man känner sig så gammal som när man känner sig stel och orörlig. Därför är det viktigt att kombinera stretch- och mobilitetsprogram med sin styrketräning. Och även lägga till lite balansövningar för att hålla igång balans och stabilitet i kroppen.

Generellt har vi kvinnor svårare för att inse att vi inte bara behöver yoga och promenader utan också få upp pulsen och träna med vikter har sin plats för oss.

Träning gör också så mycket mer än att stärka kroppen, hormoner och signalsubstanser gynnas och balanseras av rätt träning. Det hjälper dig att må bättre under en turbulent tid.

Läs gärna mer om träning på min hemsida, https://redesignyourreality.se/holistiskt-perspektiv/movement/ och mer information om vad som är viktigt att tänka på när det gäller kroppen och dess funktioner på https://redesignyourreality.se/holistiskt-perspektiv/body-functions/

Det jag vill avsluta med att poängtera är att du inte ska nöja dig med att veta att du kanske är i övergångsåldern eller klimakteriet. Om du mår dåligt kan du få hjälp, det finns hjälp att få. Det finns massor av information och kunskap att ta del av på nätet, Stark genom Klimakteriet och Klimakteriepodden är några som är duktiga på området. Även Mia Lundins bok ”Kaos i kvinnohjärnan” är en guldgruva.

Läs på och bestäm dig för att du ska må bra och sök den hjälp du behöver.

Jag önskar dig det varmaste lycka till och ett lustfyllt liv!

Vi har bara ett liv – det ska vi leva fullt ut