Hur många dieter har du testat? Hur får man en långsiktig lösning på hur och vad man ska äta?

I min förra blogg pratade jag om att det var många som redan i tidig ålder känner av värk i leder, artros, är energilösa etc och vad det kan bero på. Den processade  och framförallt ultraprocessade maten är en stor bov i dramat som har för lite näring och ger oss ett sug att äta mer än vad vi behöver pga dess sammansättning. I Ann Fernholms ”Fejkmaten” finns en fantastisk genomgång och fakta om du vill djupdyka i ämnet.

Det har kommit mycket ny forskning som visar att vissa livsmedel definitivt är bättre än andra och att det finns mycket att göra för att förbättra sin situation även om man redan börjar känna av artros eller annan värk och det ökar också energinivån i kroppen. Det handlar om mat som bekämpar inflammation, antiinflammatorisk kost, som kan hjälpa till att motverka olika problem inte minst ledbesvär och smärta.

Det viktigaste och första steget är att eliminera alla ultraprocessade produkter, snabbmat och färdigmat och minska på processade produkterna. Kroppen är den som ska processa maten!

Antiinflammatorisk kost släpper loss matens läkande krafter

Nedan går jag kort in på fyra av de åtta olika områdena(mer information finns på hemsidan, på sidan Nutrition) (Länk ?). I kommande blogg blir det fokus på de fyra sista områden.

Vi börjar med bra fetter – Omega 3 fetter –
Omega-3-fetterna är de bästa bland alla fetter och vid ledbesvär är det som om oljan smörjer stela leder och låter dem få tillbaka mycket av sin rörlighet. Omega-3 fettsyrorna gör att kroppen bildar mer inflammationshämmande signalsubstanser som motverkar ledvärken.

Det är fler saker som förbättras vid ett ökat intag av omega 3 än att det motverkar ledvärk. En kort sammanfattning av det forskningen hittills kommit fram till visar att omega 3 fettsyrorna bidrar till att hjärnan blir välsmord och jobbar snabbare och minns bättre, även humöret påverkas positivt, de skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, minskar risken för diabetes och kan verka cancerförebyggande. Det finns alltså väldigt många bra skäl att öka sitt intag av de effektiva omega 3 fettsyrorna men också tänka på att minska andelen omega 6.

Den mest effektiva omega 3 oljan får du genom de maritima källorna, det finns även växtbaserad genom t ex linfröolja som också är bra att få i sig som komplement men som sagt inte alls lika effektiv.

En viktig källa till perfekt balans mellan omega 3 och omega 6 är ekologiskt naturbeteskött från nöt och lamm. Det är känsligt att prata kött idag men vi måste förstå att det är precis som med allt annat, skillnad på kött och kött. Pratar vi industriproducerat kött är det helt annorlunda, inte bara för att djuren far illa, utan för att köttets sammansättning skiljer sig helt. De föds upp under helt fel förutsättningar och fodras med spannmål vilket gör att andelen omega 6 blir betydligt högre. Och det är när omega 6 blir för stor som risk för inflammation ökar. Omega 6 lagras i fettvävnaden vilket gör att den ökar allteftersom. Det gör att vi måste vara extra vaksamma.

Bra källor till Omega-3 är ekologiskt naturbeteskött, hälleflundra, makrill i tomatsås, marinerad sill(sockret stannar i lagen så ingen anledning till oro)

Bra fetter att steka i är smör och kokosolja, dessa behåller sin form även vid upphettning. Bra olja för salladen är olivolja och med tanke på omega 6 innehåll var sparsam med rapsolja.

Nötter och flera nyttobomber med MUFA

Det här är en väldigt viktig del i din framtida matsedel och det är pga innehållet av mono unsaturated fatty acids(enkelomättade fettsyror), MUFA. Fettsyrorna finns i bl a avocado och oliver samt olika nötter och oljor. Forskning gjord de senaste åren visar att dessa fettsyror har unika antiinflammatoriska egenskaper. Nötter är också extra bra för kroppens cirkulationssystem och bidrar även till att mängden skadligt LDL-kolestrol sjunker.

Variera gärna intaget av nötter för bästa effekt.

Bästa nötterna är cashew, sötmandel, pistaschnötter och hasselnötter. Frön innehåller generellt mer omega 6 så det kan man vara lite sparsam med.

Grönsaker ger antioxidanter

Grönsaker är en grund i den antiinflammatoriska kosten och är därför viktig att du får med i måltider flera ggr per dag. När du får i dig antioxidanter avlastar de immunförsvaret så att det kan lägga mer kraft på att läka t ex ledinflammation eller annan smärta. Fördelarna med grönsakernas antioxidanter är bl a att de skyddar oss från angrepp från fria radikaler. Fria radikaler är något som inte går att undvika då de finns i vår miljö, i det vi äter, i vatten och kroppen bildar t o m själv fria radikaler. Så länge mängden är låg och vi har ett starkt immunförsvar så är det inte några problem.

Kål innehåller ämnen som är väldigt bra på att bromsa den nedbrytning av celler som förekommer i överbelastade leder. Generellt är alla kålsorter bra när det gäller att stärka immunförsvaret. Några av dem – Broccoli, Rödkål, Brysselkål, Spetskål, Grönkål, Vitkål, Blomkål, Savojkål. Det fina är att de är nästan lika näringsrika vare sig du värmer upp eller äta färska som de är.

Självklart ska du äta andra grönsaker än kål och då finns en rad olika sorter att komplettera med som t ex selleri, paprika, lök, rädisor, sparris, tomater, squash, zucchini m fl. Det viktiga är att få i sig tillräckligt mycket och varierat för att nå upp till en hög antioxidantstyrka i din kost.

Mörka bär med antocyaniner

De nyttigaste bären är de som är rika på blåvioletta växtämnen som kallas för antocyaniner. Det har visats i studier att intag av bidrar till att utvecklingen av ledsjukdomar bromsas och mindre svullnader och ledvärk motverkas. Bär har också visat sig skydda oss inte bara från inflammatoriska ledsjukdomar utan även hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, gråstarr, urinvägsinfektioner med flera.

Det handlar om att få i sig blåbär, hallon, björnbär, röda vinbär, svarta vinbär och körsbär. Ät dem gärna varje dag och gärna redan på morgonen för bästa effekt.

Andra bär med mycket C-vitamin och andra goda hälsoeffekter är hjortron, tranbär och fläderbär.

Nästa blogg om antiinflammatoriska maten tar jag upp följande områden som är precis lika viktiga.

Prebiotika och probiotika – bra kombinationer

Antiinflammatoriska stjärnor som du inte kan vara utan

Saker att undvika för att minska värk och ledbesvär

Sist men inte minst – Vatten!

Vill du läsa mer direkt finns mer information på hemsidan under Nutrition,
https://redesignyourreality.se/holistiskt-perspektiv/nutrition/.
Har du några frågor så kontakta mig gärna via info@redesignyourreality.se.

Ser fram emot att höra från dig!