Hur känns det när man mår bra på riktigt? Hur vet man det?

En klok person sa en gång när vi pratade om hur dåligt alla verkar må, ”Det går inte att rita en giraff om man inte har sett en eller vet hur den ser ut!” Då blev det så logiskt, detsamma gäller ju självklart för en massa saker, inte bara för att rita giraffer…

Om du har mått dåligt länge och många runt omkring dig mår lika dåligt så kanske du tror att det är så man mår. Det är inget konstigt att alla runtomkring mår lite halvskruttigt och äter smärtstillande och knaprar lyckopiller. Vad är ens att må bra?

Det finns säkert lika många definitioner på att må bra och hälsa som det finns människor. Det som dock händer nu i samhället i stort är att fler och fler inte klarar sig utan läkemedel i vardagen och då mår man inte bra, det är ett som är säkert.
Var 5:e person i Sverige tar läkemedel för att klara av att arbeta, enligt nyligen gjorda undersökningar. Lyckopiller och smärtstillande ökar i omfattning och går dessutom ner i åldrarna. Det känns verkligen som om vi är i en nedåtgående spiral vad gäller vår hälsa och vårt mående.

Vad är då att må bra? Vad är hälsa?
Kroppen är väldigt smart konstruerad, när den får vad den behöver dvs rätt näring, återhämtning, rörelse, kärlek och sociala kontakter då är den ett självspelande piano, den är i homeostas, i balans. Då läker kroppen sig själv, bygger upp och rensar ut och vi som människor känner oss i harmoni med oss själva och vår omgivning och hela individen har en härlig energi.
När den balansen rubbas akut så har kroppen lärt sig att kompensera på olika sätt, helt enkelt smarta omkopplingar för att överleva. Akut stress gör att kroppen omfokuserar och fördelar resurser, kraft och energi annorlunda för att vi ska klara oss. Kortvarig stress är inte problemet.

Det blir dock annorlunda om vi lever under stress och press lång tid, det är vi inte skapade för att hantera. Konstant tidspress, prestationskrav både på jobbet och hemma, äter dålig färdigmat, dricker alkohol och konstant känner oss tvungna att nedprioriterar oss själva, vår tid och våra behov. Då tar kroppen stryk på alla nivåer.

Det blir en elak, nedåtgående spiral där kroppens reserver till slut töms och vi blir utbrända och alldeles energilösa. Många får ta till olika medel för att orka fortsätta leva på samma sätt. Resultatet blir att energin tar slut helt och många hamnar i utbrändhet med lång rehab och återhämtning.

Hela samhället och konsumtionen är uppbyggd på stora ekonomiska intressen som upplyser om vad vi behöver för att passa in, bli accepterade och ses som lyckade och framgångsrika.

Vi är dock ett djur som behöver helt naturliga saker för att må bra. Vi behöver riktig näring genom naturliga råvaror, minimalt med processat skräp och socker, vi behöver vara ute i naturen och röra på oss, vi behöver givande sociala kontakter, tillit till oss själva och kärlek.

Den viktigaste personen är du själv, det kan tyckas egoistiskt, men inte desto mindre är det sant. Om du inte mår bra, finns tillhands kan du heller inte stötta dina närmaste på ett bra sätt. Hur ser du på dig själv? Är det med kärlek, tillit och ödmjukhet? Eller är det inget som är tillräckligt bra, du kunde hela tiden vara bättre, snabbare, snyggare, smalare, mer framgångsrik etc?

De tankar och känslor som florerar hos dig själv och om dig själv är det mest avgörande för din hälsa och ditt välmående. De avgör vad du fokuserar på. Fokuserar du på det som är utvecklande, positivt och givande för dig eller är du dömande, oroar dig och ingenting är tillräckligt bra? Allt du tänker genererar känslor och agerande på något plan i din kropp, allt påverkar.

Ta dig en stund och tänk efter och reflektera. Hur ser det ut i din omgivning och bland dina vänner och familjer? Ser du något mönster? Vad är hälsa för dig? Är det något du funderar över? Är det viktigt?

Hälsa och välmående är svårt om man inte vet vad det betyder för en själv och om man inte vet hur bra man kan må och hur det är meningen att kroppen och knoppen ska fungera. Precis lika svårt som att rita en giraff om man inte sett en.

Hur mår du egentligen?