Hur hänger allt ihop? Varför blir vi mer överviktiga och mer sjuka?

Tidigare skulle man inte äta fett alls. Nu är det viktigare än någonsin. Allt växtbaserat är fantastiskt men inflammation ökar, vad är det som händer? Förvirrad någon?

Som tonåring på 80-talet så fick man veritabel fettfobi, det var minimjölk, fettfritt smör, minimera fett i alla lägen, fettet var grunden till allt dåligt. Det passade helt enkelt väldigt väl med den industriella utvecklingen då oljor och ultraprocessade livsmedel togs fram på löpande band där fettet togs bort och tillsatser i form av oljor, salter och socker tog dess plats. Maten vi skulle äta var helt plötsligt mer kemi, än mat gjort för att vi ska må bra som människor.

Vi har nu sett resultatet av detta, en explosion av övervikt, metabolt syndrom och livsstilssjukdomar. Produkter som presenteras som hälsosamma innehåller skräp som gör att vi äter mer än vi borde av helt fel ämnen och blir på sikt överviktiga och sjuka.

Ann Fernholm har skrivit en mycket bra bok i ämnet, Fejkmaten. Vi tror vi äter en sak men det visar sig vara något helt annat. Läs den, det öppnar ögonen vill jag säga! Och det finns föregångare i form av Äkta Vara skriven av Mats-Eric Nilsson. Nu har forskningen om kosten kommit betydligt längre och vi ser äntligen en förändrad bild växa fram hur vi bör äta för att må bra, ha ett bra immunförsvar och hög energi utan låggradig inflammation som är anledning till många livsstilssjukdomar.

För att beskriva det väldigt enkelt – en högre andel mättat fett(smör och kokosolja), variation av grönsaker, nötter och frön, protein från gräsbeteskött, fisk och skaldjur och övervägande vatten som dryck. Vill du läsa något mer ingående om detta kan du gå in på https://redesignyourreality.se/holistiskt-perspektiv/nutrition/.

Balansen mellan omega 3 och omega 6 är viktig

Idag är det växtbaserat som är på tapeten och då behöver vi ha koll på vad det innebär för oss som människor när det kommer till fetter. Växtoljorna är om man ser det ur ett evolutionärt perspektiv helt nya för våra kroppar. De blev för första gången någonsin tillgängliga när matproduktionen industrialiserades i början av 1900-talet. Historiskt har våra förfäder haft mycket begränsad tillgång till omega-6, främst från nötter och frön. Därför är våra kroppar genetiskt anpassade för ungefär lika mycket av båda fettsyrorna och balansen har då varit nära 1:1.

”I dag äter vi sex till tio gånger mer omega-6 än omega-3 vilket har visat sig vara en del av receptet för ökad inflammation och livsstilssjukdomar i våra kroppar.”

Under miljontals år har människokroppen utvecklat system och processer som är anpassade till en viss balans mellan omega-3 och omega-6. Den balansen styr en massa funktioner i våra kroppar och framför allt vårt immunförsvar.  Idag får vi lätt i oss för mycket omega-6 genom ultraprocessad mat, växtoljor,  färdigmat m m. Denna obalans ger upphov till ökad inflammation, vi behöver minska andelen omega 6 i vår kost, extra viktigt eftersom den lagras i vår fettvävnad och ökar allt eftersom. I kosten finns omega-3 mest i fisk, havsmat och gräsbetat kött, medan omega-6 främst kommer från växt- och fröoljor, som majsolja, matolja, sojaolja, sesamolja m.fl.

Nedan sju steg för att få en bättre balans mellan omega 3 och omega 6 och minska inflammation.

  1. Minimeraditt intag av växtoljor som är rika på omega-6.
    (solrosolja, matolja, majsolja, rapsolja, linfröolja, sesamolja.
    Olivolja är OK dock ej upphettad).
  2. Använd kokosolja och smör i matlagning.
  3. Undvik all ultraprocessad mat, snabbmat, färdigmat – innehåller ofta mycket omega-6 samt andra tillsatser.
  4. Ta bort socker – söta drycker, godis, sötade produkter (främst fruktos)
  5. Ät helstfet fisk och skaldjur flera gånger per vecka.
  6. Välj i första hand gräsbeteskött eller viltkött.
  7. Tatillskott med fiskolja eller fiskleverolja för att öka mängden omega-3 i kroppen, särskilt om du inte äter så mycket fet fisk.

Det finns de som är experter på det här området och vill du läsa mer har du en länk nedan till artiklar och forskning om balansen omega 3/omega 6.

Du kan också gå in på Paleoteket.se, där finns en massa bloggar och information i ämnet.

Länk till studier/artiklar

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408140/

Kom gärna med frågor och funderingar, kontakta mig på info@redesignyourreality.se eller följ mig på @redesign_your_reality på Instagram.