Balans i livet, hur får man till det? Går det ens?
På förekommen anledning har jag denna gång valt ämnet återhämtning och stress för denna blogg. Det blev lite för mycket denna vår, allt har varit roligt och givande men även att ha roligt kan bli för mycket, tråkigt nog.
Som ni säkert vet startade jag mitt nya företag den 1 april, Redesign Your Reality. Den 21 mars började jag även på en mycket intressant distanskurs via Stockholm Universitet/Stockholm Resilience Center, ”Utbilda för Hållbar Utveckling”.
Båda delarna har lärt mig så mycket, oerhört intressant att både gå utbildning och starta företag samtidigt.
Det har givit mig inspiration och nya tankar, det har utvecklat mitt sätt att tänka runt mig själv och mina medmänniskor och vad jag vill bidra med i mitt företagande. Forskningsartiklar inom didaktik(lärandet, hur vi lär oss) och inom hållbar utveckling har gjort att jag fått uppdatera min engelska och utmanat mig inom en massa områden. Inte minst att skriva en examinationsrapport med allt vad det innebär.
Det mest intressanta har dock varit dels alla diskussioner med nya människor med helt andra kompetenser och bakgrund dels att inse att holistisk hälsa och hållbar utveckling går hand i hand. Det blev så tydligt att utmaningarna är väldigt lika när det gäller att skapa engagemang för båda områdena och kunna gå från medvetenhet till att faktiskt handla och agera annorlunda. Det är också svårt att trovärdigt prata om holistisk hälsa utan att ta hänsyn till hållbar utveckling. Kommer skriva mer om det framöver och också hålla kurser och föreläsningar. Så spännande!
OK, nu var det inte det jag skulle fördjupa mig i utan att det kan bli för mycket även om det är roligt och behovet av återhämtning. Så typiskt att jag då snöar in på det som engagerar mig…men det kanske är ett tecken på att min återhämtningsvecka förra veckan har varit väldigt bra och kom i rätt tid?
När vet man att det blivit lite för mycket?
Från mitten av maj kände jag en krypande känsla av rastlöshet, inte vara nöjd, lite skavig känsla i kroppen, lite svårt att sova igenom hela natten, vaknade några gånger mitt i natten med hjärtklappning. Kände mig helt enkelt inte så tillfreds längre. Eftersom det är något jag känner igen sedan jag för många år sedan klev rätt in i väggen efter många års negativ stress utan verktyg och insikt att förstå hur och när det var dags att sätta stopp, ringde en alarmklocka.
Det är också viktigt när det jag håller på med i mitt företag ska hjälpa andra att se och bli medvetna om vad som behöver förändras för att må bra att jag försöker leva som jag lär. Inte helt lätt, kan säkert många hålla med om!
Jag hade en väldigt tydlig deadline för examinationsrapporten och kände att det var dags för en riktig paus. Inte bara halvdant och i alla fall kolla och skriva på sociala medier och lägga upp något för företaget, ”det tar ju bara några minuter…”. Utan stänga av och bara vara ledig och ägna mig åt helt andra saker.
Vad händer i kroppen när vi aldrig taggar ner?
Här delar jag med mig av fakta som bl a är från en alltid lika bra och tydlig bok – Eat, Move and Be Healthy av Paul Chek.
Stress är en massa olika saker och det är väldigt individuellt hur vi reagerar. Det beror på våra erfarenheter, miljö och vår bakgrund.
Man kan dela in stress i olika kategorier där de kan påverka oss på ett bra eller dåligt sätt.
- Fysisk
Bra innebär att vi rör på oss tillräckligt för att kroppen ska må bra. Både daglig motion samt styrka, flexibilitet och kondition.
Dåligt innebär att vi antingen rör på oss för lite eller alldeles för mycket. - Kemisk
Bra innebär att vi äter bra riktig mat och har en balanserad hormonstatus.
Dåligt innebär för mycket gifter i maten, tillsatser och läkemedel som belastar kroppen och måste rensas ut. - Elektromagnetiskt
Bra innebär att vi får tillräckligt med utevistelse och lagom med sol.
Dåligt innebär att det blir alldeles för lite sol eller tvärtom, för mycket sol och vi kan bränna oss. För stor andel av dagen befinner vi oss framför skärmar av olika slag. - Mental
Bra innebär att vi har ett positivt mindset och arbetar för att utvecklas och nå våra mål. Vi sätter våra egna gränser på ett hälsosamt sätt.
Dåligt innebär att vi har ett ”stinking thinking”, vi är fast i negativa tankebanor och mönster som håller oss kvar i saker/tillstånd vi egentligen inte vill vara i.
Låter andra sätta vår agenda och inte sätta egna gränser utifrån sitt eget välmående. - Nutrition
Bra innebär att maten ger oss rätt näring och energi för att må bra.
Dåligt innebär att vi äter för mycket, fel proportioner, för lite eller att maten inte innehåller tillräckligt med den näring vi behöver. - Temperatur
Bra innebär att vi upprätthåller en bra kroppstemperatur.
Dåligt innebär att det antingen är för kallt eller för varmt.
Kroppen adderar alla stressorer och den samlade mängden leder till olika reaktioner hos olika individer. Det aktiverar vårt nervsystem och främst det sympatiska nervsystemet när vi pratar negativ stress. Mängden av hormonet kortisol ökar i blodet och gör kroppen stridsberedd för ”flight”, ”fight” eller ”freeze”-reaktioner. För mycket kortisol i blodet försämrar vår matsmältning och kroppens förmåga att läka och bygga upp sig.
Hela vårt system är uppbyggt på att vår organism ska överleva och det är fantastiskt smart konstruerat för akuta situationer som det oftast var frågan om under evolutionen. Det är inte lika smart i de situationer som vi hamnar i i vår moderna civilisation, konstant stress på en massa olika områden.
Vad kan vi göra för att balansera dessa stressområden?
Är det olika saker som stressar i olika perioder? Är det alltid vissa perioder på året som är värre?
Vi behöver sätta oss ner och ärligt titta på vad det är som stressar oss mest. Vad kan jag göra åt det just nu? Är det att ta en paus i en vecka eller är det att sluta umgås med en viss person? Eller har jag olika mönster som triggas igång med jämna mellanrum? Är mitt arbete helt enkelt inte rätt eller vill jag byta tjänst?
Försök prioritera, ta det viktigaste först, det som stressar mest och gör en plan. Bara att du blir medveten och gör en plan minskar stressen, du tar ett konkret steg mot att hantera situationen på ett medvetet sätt.
Fundera över vad återhämtning är för dig? Vad gör dig glad, fylld av energi och det blir en lite pirrig känsla? Försök få in just det, i alla fall varje vecka i ditt liv. Det kan kännas omöjligt från början men genom att ta det i små steg och känna att det här gör jag bara för min egen skull, bara det ger energi.
Nästa steg är att göra en sak annorlunda varje dag som förbättrar din känsla och situation. Ett exempel är att varje dag göra andningsövningar, det förändrar känslan och reaktionen i kroppen till det bättre på bara några andetag och det tar bara några minuter.
Jag har skrivit en blogg om andningens betydelse och ger exempel på flera andningsövningar som du kan använda dig av. https://redesignyourreality.se/vad-gor-vi-25-000-ggr-dygn-och-hur-paverkar-det-ditt-valmaende/
Det är ett av mina bästa tips och som jag använder mig av nästan varje dag. Lugnar hela systemet, förbättrar min energi och hela kroppen känns lättare.
Kom gärna med frågor eller funderingar! Önskar dig en fantastisk vecka och helg!