Hur ser din hälsovision ut?

Lanseringsstart av Small Steps – Big Changes
Denna veckan som gick startade jag upp det digitala hälsoprogrammet Small Steps – Big Changes. Jag tänkte löpande skriva om vad som händer och avgörande insikter under programmets gång. Det ska bli så spännande och roligt!

Small Steps – Big Changes är ett 8 veckors program där jag och deltagarna träffas digitalt via Zoom 2 ggr/vecka. Första veckan är en introduktion och sedan jobbar vi en vecka per område i sex veckor. Mind, Nutrition, Movement, Social, Spirit och Body Functions. Därefter har vi avslutningsvecka när vi sammanfattar och sätter riktlinjerna för hur deltagarna fortsätter sina goda ambitioner framåt. Vi hade en riktigt trevlig och bra start i tisdags.

Programmet bygger på att lära sig om hur vi fungerar som människor och hur det hänger ihop med hur vi agerar och mår. Reflektera över hur det känns för mig och om jag behöver förändra något. Därefter bestämma sig för vilken förändring som är viktigast för mig. Riktig förändring är förankrad inifrån varje människa, kommer önskan om förändring inte inifrån dig handlar det bara om anpassning.
Sådan stor skillnad både i känsla och resultat!

Introduktion och hälsovision
Uppstartsveckan är som sagt en introduktionsvecka och det enskilt viktigaste denna första veckan är att börja arbeta med sin egen hälsovision.
Har du funderat över hur din hälsovision ser ut?
Varför behöver man en hälsovision kanske du tänker. Jag skulle säga att den viktigaste visionen du skriver är just din egen hälsovision.
Finns ingenting som är viktigare än din hälsa. Det blir väldigt tydligt så snart du blir sjuk, det behövs bara en förkylning i någon vecka så har man fullt fokus på att bli frisk. För att inte tala om om något mer allvarligt händer.

Varför ska vi ha en hälsovision och varför är det så få som har en?
Vi har så fullt upp i våra liv och kommer oss inte för eller orkar inte stanna upp och reflektera över att jag kanske behöver förändra något om jag ska må bra långsiktigt. Det mesta i vårt samhälle handlar tyvärr bara om quickfix och snabba genvägar.

För att lyckas med en förändring behöver vi alla smarta verktyg och knep vi kan komma på. För att kunna hålla i en förändring långsiktigt och behålla rätt riktning så är en vision om framtiden så viktig.

Det är precis det vi är så duktiga på att göra för våra företag. Vi sätter en långsiktig vision för att vi ska veta vad vi ska sikta på med våra beslut och aktiviteter. Det är precis likadant för oss som människor och kanske ännu viktigare när vi ska göra en livsstilsförändring. Och att du förändrar med små steg i taget som är rätt för dig, då blir det stora förändringar om du orkar hålla i din förändring.

Det är Small Steps – Big Changes som gäller!

Vad innehåller en hälsovision?
Vi är alla olika och behöver ha olika saker och beståndsdelar i vår hälsovision. Några riktlinjer kan vara att när du tänker eller läser din hälsovision ska du verkligen känna att det är dit du vill. Det ska vara motiverande och inspirerande. Du ska kunna se det framför dig, hur du redan har lyckats ta dig dit och spela upp det för ditt inre så ofta som möjligt. Hälsovisionen kan också innehålla tips på saker som hjälper dig att hålla fokus. Det kan vara en pepplåt, en färg, ett favoritcitat, en dikt, en känsla, en plats. Precis det som är viktigt för dig. Det är din egen hälsovision.

Vi är i ständig förändring
Det viktigaste med hälsovisionen för deltagarna i programmet är att den fortsätter att utvecklas ju längre in i programmet vi kommer. Ju mer man lär sig och inser desto mer precis kan visionen och målsättningarna bli.
Precis som i all förändring är det viktigt att känna efter inåt. Du har all visdom och kunskap inom dig. Du behöver bli trygg i och våga lyssna på vad kroppen och knoppen säger till dig. Hur känns det i mig? Är jag på rätt väg? Hur känns det i min kropp?

Ett tänkvärt ordspråk att ha med sig
När du är frisk har du tusen drömmar och önskningar, när du är sjuk har du bara en. Att bli frisk!

Mitt råd till dig, börja skriv på din hälsovision. Hur vill du må? Hur vill du känna? Vad är viktigt för dig framåt och långsiktigt?

Jag önskar dig en fantastisk dag