Varför tränar du? Inspiration och 6 bra anledningar som håller i längden!

Vi vet genom all forskning som kommit fram den senaste tiden att det är väldigt bra för den långsiktiga hälsan att träna och röra på oss betydligt mer än vad vi trott tidigare. Och att vi bygger lika mycket muskler oavsett hur gamla vi är. Men för att komma igång behöver i alla fall jag ett lite djupare syfte för mig själv med min träning.
Så har det inte alltid varit utan jag har haft perioder där träning endast har varit bestraffning för det jag ätit eller för att jag fått plötsliga infall att jag varit för stor, tjock och inte alls såg ut som de ideal som var på modet just då. Det har varit Bo Derek, Twiggy, diverse andra modeller eller artister som var poppis.

Just nu, slutet på januari, är det en sådan period på året då många nyårslöften inte håller måttet och vi börjar gå tillbaka till våra gamla vanor igen. Det kan komma en känsla av misslyckande och att vara otillräcklig, ”det funkade inte den här gången heller!”

Då kan det vara på sin plats att fundera över hur vill jag ha det egentligen, långsiktigt?
Hur vill jag må, hur vill jag känna mig, vilken energi vill jag ha, vad vill jag alltid kunna göra så länge jag lever? Vad skulle det innebära för mitt liv?
Det kanske inte är det bästa med hårda nyårslöften utan mer fokusera på vilken intention du vill sätta för det här året som är bra på riktigt för dig, din utveckling och ditt liv.

Det var inte förrän jag började fundera på djupet över varför min ryggvärk alltid kom tillbaka. Varför jag hade sådana berg-o-dalbanekänslor. Ena dagen euforisk, nästa dag värdelös m m.

  1. Satte orimliga mål på för kort tid
  2. Jämförde mig med andra och var aldrig tillräckligt bra, snygg, smal etc
  3. Straffade mig själv hela tiden på olika sätt om jag inte lyckades
  4. Var aldrig nöjd med mig själv eller hur jag såg ut och hade övervägande negativa tankar om mig själv

Man kan säga att punkterna ovan var alldeles perfekta om man inte vill lyckas. Tyvärr hamnar vi i detta samhälle ofta där att vi jämför oss med andra. Det är dock precis meningslöst, för de vi jämför oss med har sina förutsättningar, sitt syfte, sin väg och sin sanning och du har dina förutsättningar, ditt syfte, din sanning och din väg. Därför kan vi inte jämföra oss med någon annan än oss själva.

Nästa del som var en ögonöppnare för mig var att kroppen och sinnet hänger så tydligt ihop. Det du tänker så blir det, tankarna genererar känslor och du agerar på de känslorna. Det blir en negativ loop som blir svår att komma ur. Därför är det viktigt att börja med hur du tänker om dig själv och börja förstå vilka förutsättningar du ger din kropp att göra sitt jobb, att reparera, rensa och bygga upp.

Med det som bakgrund kommer här min lista på bra anledningar och hur jag tänker runt träning och rörelse numera.

  1. Jag började se träning som något långsiktigt, jag vill orka och ha energi hela mitt liv.
  2. Jag har satt en morgonrutin med andningsövning, yoga 10-15 min, honungscitronte och meditation för att börja dagen på ett bra sätt för hela kroppen och knoppen och hinna lyssna in var jag är just idag.
  3. Jag älskar att vara utomhus i naturen. Vi satte mål att först vandra hela Roslagsleden när vi bodde i Stockholm och nu ska vi gå hela Skånekusten. Vandring är så rofyllt och ger fantastiska upplevelser av djur och natur.
  4. För att få extra motivation sätter jag mål att testa någon ny sport, aktivitet el liknande som jag verkligen vill eller har drömt om att testa. Då behöver jag träna nya saker och får variation. För surfingen var det t ex extra armstyrka, balans och styrka i bålen.

För att lära mig crawla behövde jag bättre flås och starkare armar och rygg.

  1. Ibland rushar energin och jag tar ett spontant danspass hemma i köket och det känns så härligt och befriande 😀 Lek och bus är viktigt!
  2. Ju äldre jag blir desto viktigare att känna efter – ”Vad behöver jag idag?” och på riktigt lyssna vad som kommer inifrån. Jag behöver någon form av rörelse varje dag men ibland blir det bara en promenad och min morgonrutin och då är jag nöjd med det. Det har tagit ett tag att komma till den känslan och det fungerar inte alltid men oftare och oftare och det är verkligen en ynnest.

Mitt nästa utvecklingsområde är yogan. Jag vill behålla och utveckla min smidighet och styrka oavsett ålder. Tillsammans med styrketräning, simning och min morgonrutin så tror jag att det blir en bra mix för att kunna fortsätta både åka slalom och surfa de veckor under året som det är möjligt.

Men vet ni vad det bästa med hela denna utveckling är?
Jo, det är att jag numera är kompis med hela mig, min kropp, mitt sinne, min själ. Vi leker livet tillsammans och antar utmaningar och har roligt och det är en ynnest att jag har en partner som är med och leker samma lek. Livet ska levas på riktigt och inte bara överlevas

liten-röd-fjäril
Vill du få nya perspektiv på ditt liv, din träning och ditt mående och hur du kan ta dina steg?

Anmäl dig då till min Workshop for Free – Energy Boost, nya datum den 14/2 och den 28/2 kl 08.00-09.00!
Du får inspiration, ny kunskap och mina bästa tips för förändring som håller i längden.

Anmäl dig till Workshop for Free här på hemsidan.

Varmt välkommen – ser fram emot att träffa dig!