Vad är viktigast? Den perfekta julen eller din hälsa?

Har du någon gång reflekterat över både inför och efter julen om alla förberedelser och måsten verkligen var nödvändigt för att julen ska kännas bra?

Det finns faktiskt inte en övergripande julplan som alla måste följa! Inför julen finns så många måsten och påbud att hälften vore nog. En mängd reportage, program och annonser talar om för oss att du borde nog ha eller göra det här också om din jul ska bli perfekt. Du ska aldrig vara riktigt nöjd, det hade kunnat vara lite bättre, trevligare och juligare oavsett vad du redan gjort.

Vad är det då som gör att vi sitter fast i mönster och rutiner som inte ens gynnar oss och att vi påverkas så starkt av trycket utifrån? Vad driver dig till att nästan stressa livet ur dig för att det ska kännas perfekt några timmar varje dag i tre dagar?

Jag vet precis, för jag var själv en av dem som hade en tydlig bild av vad julen skulle vara, vad man skulle förbereda och hur allt skulle se ut. Och fanns inte tiden under dagen, för trots allt drev jag eget, hade små barn och en sjuk mamma, så användes natten.

Och det var just dagen innan julafton 2007 som min kropp sa ifrån, det blev till slut för mycket. Jag fick åka ambulans akut in till Karolinska med rusande hjärta. Jag kommer ihåg att jag låg där i ambulansen och tänkte hur overkligt det var att just jag låg där. Försökte få någon rätsida på hur det hade gått till, vad hade jag missat på vägen? Samtidigt tänkte jag att om jag bara djupandas och tänker positivt så kommer det att ordna sig. Jag hade ju inte tid att vara i ambulansen, det fanns ju en jul att ta hand om…

Väl inne på akuten träffade jag en fantastisk läkare som tog sig tid att prata och visa för att jag skulle förstå att det inte var något fysiskt fel på mitt hjärta. Det hade bara fått nog av min press på mig själv under lång tid och att det aldrig blev någon tid för återhämtning, reflektion, egentid helt enkelt.
Det var startskottet för mig, jag hade fått en varning och där började min förändringsresa på allvar. Det var inte enkelt, det var generationer av att ”tänka på andra först och sedan sig själv” som skulle upp till ytan. Men efter några kraftiga svängar hit och dit så har det blivit bättre och bättre, steg för steg.

Jag har blivit bättre på att prioritera och reflektera över vad som är viktigt på riktigt för mig nu. Att prioritera hälsan har blivit nummer 1, för det blir väldigt tydligt, om du inte har hälsan har du ingenting annat heller. Då kan du inte heller finnas där för dem som betyder mest. Hälsa och välmående är inte heller något du skaffar dig och sedan är det klart, det är färskvara hela tiden. Allt förändras, du förändras, saker händer i ens liv som man inte kan styra över.

Hur får man till det här då?
Precis som med allt annat så måste hälsan och vad du behöver göra för att må bra på riktigt få fokus, plats och tid. Jag har testat olika saker både vad gäller mat, träning, återhämtning och hur speckat mitt schema får bli och det viktigaste för mig har visat sig att ha en plan.

Den bästa rutinen för mig är morgonen. Jag går upp utan att ta upp mobilen, dricker ljummet vatten med havssalt och citron el lime, gör några andningsövningar och några yoga/stretchrörelser. Känner igenom kroppen och knoppen, hur känns den idag? Vad behöver jag idag?
I övrigt har jag ett mål varje vecka – ha 2 gympass och 1 simpass och några långpromenader. Oftast funkar det att få till men ibland gör det inte det. Det är inte hela världen. Jag vet dock av erfarenhet att jag mår så mycket bättre om jag håller mig till planen. Kroppen blir glad av rörelse och det är lättare att hålla rutinerna med bra mat om man håller i träningen. Alla behöver hitta sin egen plan, vi är unika och har olika behov.
Det jag vill säga med det här är att du är den viktigaste för dig. Och ingen annan kan prioritera åt dig. Om inte du sätter värde på dig själv så gör ingen annan det heller. Varken julen, semestrar eller någon annan tid är viktigare än du. Om du är den som alltid nedprioriterar dig själv, fråga dig själv varför det är så? Och vad vill du egentligen?

Det är inte förrän vi börjar utforska oss själva som vi kan utvecklas och börja förändra det vi vill förändra. Du behöver få till lite tid, reflektionstid, för dig själv. Då kan det börja hända saker och du upptäcker, som jag själv gjorde, att t ex julen inte ska få styra mitt välmående och inget annat heller för den delen. Och är man tydlig med vad man själv står för och vill då kan andra växa i ens närhet och också göra det.

För vi mår som allra bäst när vi blir medvetna om vad vi faktiskt vill och prioriterar vårt välmående först. Då blir allt, om inte enkelt, så i alla fall enklare.

Önskar dig en fridefull och riktigt välmående jul